آمادگی جسمانی
آمادگی جسمانی
آمادگی جسمانی داشتن توانایی کامل از نظر فیزیکی و روحی و روانی در انجام یک فعالیت بدنی ویژه می باشد .
آمادگی جسمانی افراد گوناگون با توجه به میزان و نوع تمرینات در آنها متفاوت است.
البته آمادگی جسمانی در افراد غیر ورزشکار از قوانین ژنتیک تبعیت می کند و در اینگونه موارد نیز متفاوت است.
فاکتورهایی نظیر قدرت و استقامت عضلات و بالا بودن قدرت سیستم تنفسی، قلبی و ریوی ، سرعت عضلانی، هماهنگی عصب و عضله،ساختارتوده استخوانی و انعطاف عضله ها ، تاندون ها و رباط ها ی بدن را می توان در آمادگی جسمانی لحاظ نمود.
قدرت عضلانی:
بیشترین قدرتی که می تواند یک ورزشکار در یک لحظه به کار ببرد .
مثلا در مورد ورزش وزنه بردای این ویژگی از آمادگی جسمانی ، نقش تعیین کننده ای در عملکرد آنها دارد.
برای آزمودن قدرت یک ورزشکار تست بارفیکس می تواند یکی از بهترین تست های آمادگی جسمانی محسوب شود.
سرعت:
همانند تعریف بالا در فاکتورسرعت هم ، میزان بالا ترین سرعتی است که ورزشکار در تست آمادگی جسمانی قادر به دویدن و انجام آن می باشد.
در دونده های دومیدانی فاکتور سرعت ،نقش مهمی دارد. ازدوی 100متر می توان در تست های آمادگی جسمانی مربوط به سرعت استفاده نمود.
قابلیت انعطاف بدن :
قابلیت انعطاف پذیری بدن در انجام حرکات خاصی را گویند که در پی تمرینات طاقت فرسا ، دشوار و به مرور زمان ایجاد می شود و در ورزشکاران رشته های مختلف ، متفاوت است .
مثلا در ورزش هایی نظیر رشته های رزمی مانند تکواندو و ژیمناستیک میزان این فاکتور نسبت به دیگر رشته ها بالاتر می باشد.
حرکاتی مانند نیم وارو و وارو ها و حرکاتی که معروف به حرکات زمینی است، یا در ورزش دومیدانی پرش ارتفاع و... مثال های خوبی از میزان انعطاف ، در ورزش است.
استقامت قلبی ، ریوی، عضلانی و بدنی:
دونده های دومیدانی در ماده های 1500متر و بالاتر یا دونده های ماراتون های المپیک، همچنین شناگران آبهای آزاد در تایم ها و مسافت های طولانی و ورزشکاران 3گانه (دومیدانی، دوچرخه سواری و شنا) از سیستم قلبی و عروقی توانمندی بر خوردارهستند .
عضلات آنها در برابر انجام حرکات پی در پی در طول مسافتهای زیاد و در طولانی مدت از استقامت بالایی بر خوردار می باشند و این فاکتور آمادگی جسمانی در آنها بسیار تقویت شده است.
هماهنگی عصب و عضلات:
هماهنگی عصب و عضلات از دیگر فاکتور های آمادگی جسمانی است. ورزشکاران در شرایط ویژه باید بتوانند با استفاده از قدرت و سرعت و انعطاف پذیری بدن خود در یک لحظه ، واکنشی سریع را انجام دهد.
بعنوان مثال در ورزش فوتبال دروازه بان در یک لحظه باید ، با توجه به میزان آمادگی عضلات و قدرت و سرعت ، واکنشی را که از مغز دستور گرفته در مقابل شوت بازیکن حریف انجام دهد.
یا در ورزش های رزمی نیز باید این فاکتور در میان ورزشکاران بالا باشد.
ویژگی تعادل:
فاکتور تعادل در تست آمادگی جسمانی از آیتم های مهم به حساب می آید.
نقش تعادل در ورزش هایی مانند ژیمناستیک و مواد دومیدانی و رشته های رزمی بسیار مهم است.
مثلا در ماده خرک که از مواد دشوار در رشته ژیمناستیک می باشد احتیاج به قدرت بالای عضلات در کنار سرعت حرکت پاها و حفظ تعادل در هنگام انجام حرکات آن (مثلا حرکت قیچی) دارد.
در حرکت دارحلقه قدرت فراوان به همراه تمرکز و تعادل در انجام حرکات موزون به ژیمناست یاری می رساند.
نکته:
میزان ترشح اسید لاکتیک که باعث خستگی عضلات شده و سبب می گردد عضله کارایی اولیه خود را از دست بدهد در ورزشکاران متفاوت است.
بعد از انجام فعالیت ورزشی هر چه میزان درصد این ماده در خون کمتر باشد ، مدت زمان ریکاوری نیز به حداقل می رسد .
در دنیای ورزش حرفه ای امروز که ورزشکاران در یک رقابت ورزشی باید در یک روز چندین مسابقه انجام دهند یا در ورزش هایی نظیر فوتبال که باید در طول یک فصل مداوم در جریان مسابقات باشند علم تمرین به کمک ورزشکاران آمده تا با بالا بردن سطح آمادگی جسمانی و نگه داشتن ورزشکاران در طول مدت زمان رقابت ها در یک سطح ایده آل ، آن ها را در جهت نیل به اهدافشان یاری رساند.
در بهبود و بالا رفتن فاکتور های آمادگی جسمانی در میان ورزشکاران عواملی مانند مربیان مجرب، پزشکان ورزشی، تمرینات مستمر و اصولی، تغذیه مناسب و خواب کافی در کنار وضعیت روحی و روانی مطلوب، نقش مهم و اساسی دارد.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!